Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč používat komerční software?

 

                                           Jestliže všechny programy určité skupiny pracují podle stejných principů a takřka ve všech oblastech jsou k dispozici zdarma dostupné programy, proč používat drahý komerční software? Důvodů je víc:
*      U každého pracovního prostředku jsou pro firmu nejdůležitější celkové náklady na jeho vlastnictví (tj. na jeho pořízení i provozování).
*      Komerční software mívá často masivní reklamu, na kterou lidé reagují. Také je více rozšířen, je tedy dostupnější jeho podpora a školení.
*      Rozšíření volně dostupného softwaru brání také nelegální užívání komerčních programů – mnoho jejich uživatelů by si nákup softwaru za desetitisícové částky nejspíš rozmyslelo.
 
 
 
 
                 Licence Creative Commons
Díky svobodomyslnosti mnoha lidí existují nyní zdroje informací, které jsou legálně zdarma dostupné, a nejen to, které můžeme používat ve svých dílech. Vždy je však vhodné se seznámit s přesným zněním licence zveřejňovaný materiál. Volná licence někdy není volná úplně:
*      Volné užití může být omezeno na nekomerční formu.
*      Volné užití může být omezeno na nějaký stát (většinou území USA).
*      Volné užití může podmiňovat zveřejnění nově vzniklého materiálu opět s volně použitelnou licencí.
 
 
 
 
               Proprietární (komerční) programy a open source
Na každou oblast využití počítače existují jak komerční, tak open-source proramy, navíc jim začínají konkurovat webové služby. Zde uvedený stručný přehled slouží pouze základní orientaci. Vynechány jsou operační systémy, těm vylo věnováno více místa na předchozích stranách.
    Kancelářským balíkům dominuje firma Microsoft s balíkem Microsoft office. Ten je dodáván v různých verzích, většinou zahrnuje programy:
-Microsoft Word (textový editor),
-Microsoft Excel ( tabulkový kalkulátor),
-Microsoft Outlook (e-mailový klient a nástroj na správu kontaktů a času),
-Microsoft PowerPoint (prezentační program)