Jdi na obsah Jdi na menu
 


Užití a šíření hudby a videa

 

1)          Za užití díla podle tohoto zákona se nepovažuje užití pro osobní potřebu fyzické osoby, jehož účelům není dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu, nestanoví-li tento zákon jinak.
2)      Do práva autorského tak nezasahuje ten, kdo pro svou osobní potřebu zhotoví záznam, rozmnoženinu nebo napodobeninu díla.
3)      Nestanoví-li tento zákon dále jinak, užitím podle tohoto zákona je užití počítačového programu či elektronické databáze i pro osobní potřebu fyzické osoby či vlastní vnitřní potřebu právnické osoby nebo podnikající fyzické osoby včetně zhotovení rozmnoženiny takových děl i pro takovou potřebu.
 
 
Z toho plyne, že zákon v ČR rozdílně upravuje stahování hudby a videa jedné straně a počítačových programů na straně druhé:
§        Hudba a video můžete získat a užít pro osobní potřebu. Nesmíte je ale šířit, a to ani zdarma. Zakázána je také veřejná produkce.
§        Software (komerční) nesmíte ani ukládat na disk počítače. Nelegální je samozřejmě také odstraňování ochran proti kopírovaní programů.
Odkazy na jiné weby jsou samozřejmě legální, u částí webů (obrázků, videa) je to sporné, načíst do svého webu cizí obrázek nebo video je nelegální, pokud to licenční podmínky webu nepovolují. (jako např. u youtube.com)