Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdo vytváří Open Source?

 

Každý je může užívat zdarma. Kdo má zájem vytvářet takové programy, dělá to vždy zadarmo, a pokud ne, tak z čeho je placen?
    Komunitu vytvářející tyto programy tvoří zajímavá směs lidi z celého světa. Někteří pracují zadarmo, jiní jsou za vývoj programu dobře placeni.
·        Prvními vývojaři byli nadšenci z prostředí především amerických univerzit, studenti i zaměstnanci, a dodnes je akademická půda silnou základnou Open Source.
·        Mnoho komerčních firem platí se vývojaře za práci na Open Source a přispívá finančně celé komunitě. Tyto firmy to většinou dělají kvůli výdělku, ne z dobročinnosti.
·        Vlády některých zemí ( např. Číny a Japonska) sledují se znepokojením dominanci firmy Microsoft na poli softwaru a podporují vysokým i částkami vývoj volně šiřitelného softwaru.
 
 
 
 
 
 
   Open Source a licence GPL
Open Source znamená doslova otevřený zdroj. Takové programy musí být vždy šířeny i s uvedením zdrojových textů, takže každý může přesně zjistit, jak takový program funguje. Každý ho také může vylepšit, opravit v něm chybu, použít ho ve svém programu, vždy však musí takový produkt opět distribuovat jako Open Source. Přesně podmínky pak stanovuje licence GPL ( General Public Licence – všeobecná veřejná licence). Nejrozšířenější takovou licencí je GNU/GPL ( GNU – general public licence).