Jdi na obsah Jdi na menu
 


Licence k užití programu

 

1) Program – zboží a autorské dílo
Vzniklý program je většinou zboží, které se prodává na volném trhu tak jako jakékoli jiné zboží. Oproti třeba technickým počítačovým dílům má však program určité specifické vlastnosti. Je to tzv. autorské dílo a jeho tvůrci k němu mají autorská práva, podobně jako autoři knih, hudební skladatelé atd.
 
2) Licence
Z toho plyne, že by jako uživatelé nemůžete koupit toto dílo jako celek, se všemi právy k němu, ale můžete získat pouze licenci (oprávnění) k jeho užívání. Dále z toho plyne, že nesmíte žádným způsobem používat ve svých dílech toto dílo, pokud k tomu autor nedá svůj výslovný souhlas. Licence je někdy nepřenosná, svázaná s určitým počítačem, jindy ji můžete někomu prodat, ale pak už nesmíte program používat.
Koupíte-li program, většinou dostanete krabici, ve které se nachází:
·        vlastní program na nějakém nosiči CD nebo disk DVD,
·        licenční ujednání, za jakých podmínek smíte program užívat,
·        manuál (návod) k jeho užívání.
 
3)   Licenční smlouva
Je typem obchodní smlouvy, je tedy podřízena zákonu. Jestliže nám tedy tato smlouva něco zakazuje, je toto ustanovení neplatné, protože český zákon to povoluje. Zákon taky stanoví, že smlouva musí být srozumitelná pro smluvní strany, jinak je neplatná. Pokud teda nehovoříte plynule anglicky a smlouva není dostupná v češtině, je neplatná.
 
4)   Registrace programu
Je zaevidování jeho uživatele do databáze výrobce programu. Registrace přináší většinou několik výhod :
·       Registrovaný uživatel mívá nárok na aktualizaci programu za sníženou cenu.
·       U některých programů máte nárok na využití zákaznické linky kdy v případě potíží s programem ( ať vzniklých vaši neznalosti nebo výjimečně jeho nesprávnou funkcí) se můžete spojit s kvalifikovaným odborníkem, který vám poradí v nesnázích.
 
5)   Kontrola užívání legálního softwaru
Kontrolu legálnosti softwaru provádí specializované oddělení Policie ČR. Žádná jiná organizace nemá právo občan kontrolovat. Pokud je při kontrole výpočetní techniky nějaké firmy nebo domácnosti zajištěno užívání nelegálního softwaru, je vyčíslena jeho hodnota a dojde k finančním a trestním postihům firmy a odpovědných pracovníků.